Skip to main content

Posts

thoughts and ideas

Nail Your Exam

Hai, im looking forward to write on this topic. Bosan kan tajuk ni, mesti expect macam tajuk ni tyoical tips on how to be an excellent students and bla bla bla. Tapi tak ni kita nak recheck pasal apa yang kita dah buat and summarize everything.

Actually last week, i got my results. And Alhamdulillah, this is the best result that i've ever had. Full with excitement, kita tunjuk kat parents kita. srsly nampak how bright my parents face at that moment. I should say that is the great moment to capture. Bef this, kalau dpt result, kita tak pernah bagitahu parents kita. And diaorang pun jenis tak tanya, maybe sebab they do trust their daughter 💗

Lagipun time tu result biasa2, nak tunjuk pun segan. So, after dpt result tu, something came across my mind.

What i do to deserve this result?
How come i cant get good result bef this?
Dah nak masuk tahun ke-3 baru result nak okay?

Soalan ni macam tak bersyukur kan? Wait! Tu sebenarnya sesi muhasabah diri. Kita tengah fikir apa yang kita dh bua…
Recent posts

Mindset Reflects Personality

Happy 2018 and haiii guys!

🌸 Lama tak sembang kannn. Its almost 1 year, hahaha, Without wasting any time, lets go with this story. As a student kita memang sibuk ngan peluru assignments yang tembak kita tak henti-henti, test ngan quiz, program/event, and lastly our inner emotional. Selain daripada penat badan, kita takleh halang mood swing yang tetiba datang. plus, if we think that we are not good enough to handle something. Lagilah rasa cam koyak sorang-sorang. Rasa insecure plus intimidate.

 Haha So, a few weeks ago, I hv this syndrome but I keep it on myself. At that moment, I have a euntreprenur project so one of my friends ask me to play game while waiting for the customer. Nak hilangkan rasa negative vibes tu, kita pun ikutkan jela dia.

 The rule of this game is you need to put you right hands in the storage box that full with ice and if you are endure with coldness too long, then you heartbeat have a good stamina. So i just did around 1min, 30secs. After that, i need to d…

Ujian

Assalamualaikum and hye!

As we know everyone in this life has their own struggles and dark sides. No one in this world, have no problems at all. So, I would like to share this story with you.


To be honest, benda ni agak membuka mata aku untuk melihat surrounding dengan lebih terbuka dan jelas. Think out of the box.

Satu hari, aku nampak kawan aku ni dia macam lonely and tak banyak cakap. Jadi aku pun try slow talk dengan dia, tanya dia kenapa?

Dia tanya aku,

"Kalau Allah tak bagi kau ujian kan, kau rasa Allah sayang kau tak? Yelah, Allah kan bagi ujian dekat orang yang tertentu je."

Aku macam pelik tau mula-mula dia tanya macam tu. Aku tanyalah dia apa yang dia fikir sampai macam tu sekali dia tanya.

Dia cakap, dulu Allah bagi dia ujian dalam hidup dia rasa berat sangat. Hampir setiap hari dia nangis, minta tolong dengan Allah. Dia sedih dengan apa yang dia lalui tapi at the same time dia rasa dekat dengan Allah.

Sekarang, bila dah takde ujian dia tak tahu kenapa dia rasa ko…

Raya Medan

Salam and hye! Rindunya lahaii nak menulis. I mean menulis ap yg terlintas kat minda and bermain kat hati. Bukannya menulis yg nak kerah otak cari plot and insert the lively characters. Hmm. Act, i love to write. Mula berjinak dengan menulis novel in 2015. Dua tahun dah since masuk matriks tapi agak slow sebab satu bulan tu maybe buat 1-2 chap(s) je.Orng lain sibuk gi riadah, spend time ngan kwn, kita pula sibuk menaip. And one more thing, kita akan update novel through fon je. So, sometimes memang menguji kesabaranla kan, kalau terhilang ke terdelete ke. Sabar jela kanUntuk bulan ni, again cuti jap dari tulis novel. Sebab ilham tak menjengah lagi. Target hbis matriks akan hntr buku ke publisher tapi tak kesampaian memandangkan malas yang sampai dulu dari action. Hehe.Takpela, better late than never kan? Bulan ni kan bulan raya, so jomla kita nak cite pasal raya kita. Letak jap cite psal novel bagai tu semua.Actually, i hv no interest untk raya tahun ni. Idk why. Tapi memang expect ra…

Condemn Confidently

A girl will look beautiful with a confident.Assalamualaikum and hye!Hari ni kita nak cakap pasal confident. Kita sebenarnya ada masalah confident tapi certain orang je boleh nampak. Yes, kita antara orang yang suka bercakap depan public, hv no probs on stage and tak kisah untuk suarakan pendapat.Dengar macam okay je kan, apa yang masalahnya. Masalahnya kita tak boleh bila orang label kita as benda yang kita tak suka. Sensitive, cepat sentap and easy take it something seriously. So, confident level akan menurun dan mood akan spoil.Pelik kan?Dua confident level yang berbeza. Berani untuk tonjolkan diri tapi tiada keyakinan untuk mendengar sebarang kutukan. Beza pula dengan kritikan, kita boleh hadap kalau orang tu cakap dengan baik tapi kalau nada sarkastik yang lebih kepada memperlekehkan, kita tak boleh. Sedih bila fikir diri sendiri keep thinking what other people said. Semua tu boleh buat kemurungan, nak menyendiri sebab salahkan diri sendiri walhal kita dah cuba buat yang terbaik.S…

Suffering Law


It's been a while I'm not updating my blog. My final exam had just passed. And all the time before i doing this entry, i slept with dreamt about my result.



Huhu, programming is really not my path. I can't understand what the machine language ask me to do. Fyi, machine language is create by woman. So no wonder it being so hard to understand.

Just forget about it. Think about the exam and programming make my heart racing in a marathon. Back to the topic. Idk, but this topic is quite interesting. Before you read this, i want to stress that i'm not being so clever to say that Malaysian rule is not good but i think some improvement of law need to do. I know it's quite boring but if you open your mind and think wisely, you will get what i want to say. I am so sad and sympathy towards the rape victims in Malaysia. Idk why this happen, but lately the rate of rape victims is increasing from day to day. And not suprising in 20 years later, all the citizens doesn't car…

Matriculation Life in KMK 2016/2017

This topic is sounds boring and old school. But, i really not good at naming something. I think this is the best I can do In Malaysia first four months, high school senior students will started to think which path they need to go and what the pros and cons after taking the path. That means, result SPM is just around the corner!

Makcik-makcik pun mula sibuk berbual anak diorang kena ambil course medicla, law la, enginnerla and so on. Si anak pun makin stress sebab tak tahu nak pilih mana. Nak ikut minat ke, kawan ke atau restu family. Tak ikut minat, susah nak belajar, tak ikut kawan nanti kawan takde tak best, tak ikut family nanti tak berkat.

Then, how?

Dateline UPU is reaching the end but it going so complicated. I tried to help you by doing some research on STPM and diploma. Eh what about matriculation? Fyi, i am one of students who studying in matriculation college. No need to do research. And i'll tell you how life in matriculation. My SPM result is not so good but i'm very d…