Condemn Confidently

A girl will look beautiful with a confident.

Assalamualaikum and hye!

Hari ni kita nak cakap pasal confident. Kita sebenarnya ada masalah confident tapi certain orang je boleh nampak. Yes, kita antara orang yang suka bercakap depan public, hv no probs on stage and tak kisah untuk suarakan pendapat.

Dengar macam okay je kan, apa yang masalahnya. Masalahnya kita tak boleh bila orang label kita as benda yang kita tak suka. Sensitive, cepat sentap and easy take it something seriously. So, confident level akan menurun dan mood akan spoil.

Pelik kan?

Dua confident level yang berbeza. Berani untuk tonjolkan diri tapi tiada keyakinan untuk mendengar sebarang kutukan. Beza pula dengan kritikan, kita boleh hadap kalau orang tu cakap dengan baik tapi kalau nada sarkastik yang lebih kepada memperlekehkan, kita tak boleh.

Sedih bila fikir diri sendiri keep thinking what other people said. Semua tu boleh buat kemurungan, nak menyendiri sebab salahkan diri sendiri walhal kita dah cuba buat yang terbaik.

Some kind of human (lebih tergolong pada golongan makcik) bersikap suka memperendahkan anak orang lain daripada anak mereka.

Idk what's for?

Adakah dengan cara ini, makcik dapat tunjuk anak makcik hebat?

Atau adakah makcik sedang cuba menguji kesabaran anak orang lain?

We have no idea how people struggle to face others, so why we need to look down on them?
Kita bukan nak puji Cina tapi diaorang lebih kepada sikap membantu untuk mengangkat bangsa sendiri.

Tiada istilah condemn between them. Contohnya, kalau awak pergi ke kedai Cina tetiba kedai Cina tu tak jual barang tu. Awak pun tanya kedai mana yg jual? Dia akan cadangkan kedai Cina lain yg jual barang yg awak nak. Berbeza sikit dengan orang Melayu yg bersikap tidak tahu atau buat" tidak tahu sebab tak nak kedai lain untung. Ada juga yang siap buat pelaris sebab nak orang lain jatuh.

Macam dah lari topik je. Hahahhaha, okay balik topik asal k. Sorryla kita memang macam ni😂

Kita bagi contoh yang common ea,

Bila nampak orang berbadan besar, suka je tegur dia.

"Banyaknye kau makan."

Simple je ayat tu, tapi elok-elok orang tu makan terus tak jadi nak makan. Kesian dia.

"Kenapa muka kau macam pekebun ni? Dulu okay je"

"Yang ni pun tak tahu ke, slow gila!"

Ayat macam ni buat orang rasa down, janganlah tegur macam ni. Diam je bila tengok kelemahan orang lain. Nak tegur untuk kebaikan atau perubahan dia, tegurla cara elok. Jangan buat orang terasa. Kita tak tahu apa yang dia rasa, apa yang dia hadap.

Instead of saying ayat kat atas, kita cadangkan cakap macam ni.

"Diet sesama jom bulan puasa ni."

"Kau nak tak try skincare ni, aku rasa sesuai untuk kau."

"Owhh yang ni. Macam gini.."

Ayat macam ni kan lagi sejuk bila didengar. Takdela rasa macam memperlekehkan orang. Kena kreatif sikit je untuk sejukkan hati orang. Tahu bukan senang kekadang nak fikir ayat yang sesuai untum tegur orang, tapi benda yang elok memang susah tapi at the end orang akan senang dengan kita sebab kita pandai jaga hati orang. Yeayy!

Btw, kita bukan nak mengajar, blog ni pun untuk diri kita. So, jom sesama betulkan diri. Btw, selamat menyambut Ramadhan. Moga Ramadhan kali ini lebih bagus peluang untuk beramal dari sebelum ini. In sya Allah.

6 comments:

  1. Setuju.. huhu.. kadang-kadang, orang nak bagi pendapat tak fikir pn orang lain punya perasaan. huhu

    ReplyDelete
  2. Kannn, kita baru kena dngn sorang makcik. Ya Allah, sakit hati dia boleh gi jauh. Tapi sebab makcik sabar jela☺

    ReplyDelete
  3. kadang2 benda ni kita perlu lalui sehingga kita dah rasa lali. apa hak kita nak tutup mulut orang kan. mungkin perlukan masa untuk build confident melalui cakap2 orang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. True. But then we hv to make others realize how important to critics people wit manner

      Delete
  4. I can relate to this entry. I struggle and strive to do for so long. And I always tell people that the next time they feel tempted to condemn the confidence of another, remember these realities: the people that you are going to condemn has invested time and effort, fearlessly, into doing them well. They haven't lived in charmed life. So do not call it something it is not, but praise what it is.

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well said! We hv no idea how struggle people try to be a better person from day to day.and their words sometimes make others give up. You got my idea, girl😉

      Delete

thoughts and ideas

MDD?

Hye readers! Tajuk hari ni more kepada perasaan. Dalam kehidupan kita memang banyak character yg kita jumpa. Ad yang outspoken, ad yan...