Skip to main content

Matriculation Life in KMK 2016/2017







This topic is sounds boring and old school. But, i really not good at naming something. I think this is the best I can do
In Malaysia first four months, high school senior students will started to think which path they need to go and what the pros and cons after taking the path. That means, result SPM is just around the corner!


Makcik-makcik pun mula sibuk berbual anak diorang kena ambil course medicla, law la, enginnerla and so on. Si anak pun makin stress sebab tak tahu nak pilih mana. Nak ikut minat ke, kawan ke atau restu family. Tak ikut minat, susah nak belajar, tak ikut kawan nanti kawan takde tak best, tak ikut family nanti tak berkat.


Then, how?


Dateline UPU is reaching the end but it going so complicated. I tried to help you by doing some research on STPM and diploma. Eh what about matriculation? Fyi, i am one of students who studying in matriculation college. No need to do research. And i'll tell you how life in matriculation.
My SPM result is not so good but i'm very desperate to enter university bcoz world show me how good life in there (bef i know the truth). At first i only fill the form for university intake but i got call from my friends and she said that i must fill the matriculation intake as well.
She said, "rezeki ada kat mana-mana je. Mana tahu dapat."
Yeah, im surely that i will not even get a place at there. I mean, my SPM result is really bad. How come they will accept a person like me?


And jeng jeng jeng.. The UPU result is come out!


Terpilih untuk matrikulasi tapi bukan untuk kemasukan uni. Sedih dia boleh pergi jauh sebab 12 pilihan yang kita buat tapi satu pun tak dapat. Satu pun tak. Tapi terpilih untk matrikulasi buat kita syukurla. Cuma sedih, sebab betul" expect dpt salah satu uni yang kita pilih. Tapi, hmm.
After boikot diri sendiri, tak keluar bilik 3 hari 2 malam, kita pun bukak ws group sekolah. U know what? Almost all my classmates get matriculation to continue their study. And after found out, matriculation system is limited for students, then i should be really grateful. I am the chosen one!
But then, im the only one who need to continue my study by joining PDT system. Prog. Dua Tahun (PDT) is slow learner compare to PST. Lambatlah kita masuk uni compare ngan others. I need to go through 4 sem while they just need to study in 2 sem before entering university.Plus, matriks yg kita dapat dekat gila ngan rumah. I love to travel and very indepandent person. Expect dapatla tempat belajar yang jauh. Tapi, hmm. Sedih, memangla tapi dh rezki yg tu. Amik jela.
Nak tahu tak, which matriculation college i entered?

Tada! KMC!





KMC ni kecil jugalah nak dibandingkan dengan kolej lain yang jauh lebih besar dan perlu untuk menapak lagi banyak. Untunglah dapat kolej ni, kelas start pukul 8 pagi, 7.50 korang keluar still menyempat lagi nak masuk kelas. Tak payah kalut nak naik bas, tak payah kalut nak acah naik skateboard bagai like scene in english teen movie.
First day nak pergi ke sana memang jauh ke dalam juga matriks ni. Changlung, Kodiang, yang tempat set Mak Cun berlakon tu. For me, the place is doesn't really matter bcoz the more challenging the place, the more experience you can hv.



Masuk situ mula-mula semua nampak besar. Yela, jakun an, dulu mana ad lab computer sampai lab ke 8. Eng lab pun satu je kot. Library dia pun best. Masjid pun cantik, kemas elok. Dewan kuliah besar (DKB) ada 2 je, Dewan Kuliah Kecil (DKK) ada 4 je. Hostel lelaki ada 2 je. A1,A2. Hostel perempuan ada 4, B1,B2,C1,C2.


After register dan melawat kawasan, i get some small paper noted to me where is my room. So, my room is in Block C1 which is third level, and last wing of occupied people. I mean, after my room there's no people stay there. Creepy, huh?
Idk about how the arrangement in boys blok coz im not staying there. But in girls block there are two type of arrangement. Yg pertama punya susunan, katil akan letak kat setiap sudut bilik. So memang besar la bilik tu jadinya. Susunan kedua, katil letak tengah bahagian bilik tapi still lekat kat dinding. Bilik akan jadi sempit skit.


Mostly students who have to stay in second arrangement will arranged the locker and bed in their own style. Sepatutnya tak boleh, tapi pandai" lah tutup ngan felo.
But then, the excitement and eager about KMC, make me ignore about the ghost and so on. After arranged my stuffs, we are given 3 hrs to hv some rest before went down to DM (Dewan Mahawangsa) to hv orientation session. Of coursela, boring kan? Sape je suka orientasi? But last 3 days, we're really enjoy every single games who is conducterd by fasi.


Then, class start!














Normal class will start at 8am till 4pm for PDT while PST and acc will hving class at 8am till 5pm.



Matriculation hv 3 module and account.
Module 1: chem, maths, physics, bio
Module 2: chem, maths, physics, science computer
Module 3: chem, maths, bio, science computer


Pihak pentadbiran akan tetapkan which module yg korang patut ambil based on SPM result. Rasa macam tak boleh bawak, atau korang rasa nk tukar module, korang boleh memohon. I'm not sure they will having IV(interview) on you or not but im pretty sure they will ask why you want to change your module. For those who is taking account, they can't take science module. And for those who is taking pure science in school, they still can take account.


Okay, lets go to the next part.


4 cafes avail in KMC which are Cafe A, B, C, and admin. Cafe admin is also call as cafe pentadbiran. Cafe admin is for students and lecturer and it is quite expensive compare to others. Cafe A is mainly for boys. Char Keow Tiaw in cafe A is my fav!  Cafe B is quite expensive too but the food is really delicious. So no wonder if there is no complaint frm others students. As long as the food is delicious, then it is worth to pay more. Petang", mesti ada cucuk" ngan nasi kerabu. Cafe C is okayla so far and the price is the most cheapest than other cafe. Boys boleh pergi cafe B and C sebelum pukul 7 malam. Same with girls. This sentence sounds like HEP telling students about peraturan kolej in the DM. 


That is life in KMC amd if you want to know more about KMC, just ask me. Next entry i will tell you waht the pros and cons taking STPM and diploma in your next journey. Hope that this entry will help you to know more about KMC. Here, i treat you pics of KMC that can boost your excitement to enter here!











Comments

  1. Hi! I'm also one of lepasan matrikulasi of last year hehehe. Seriously, bila u cerita pasal matrik it makes me rindu my matrik tiba2. Btw, saya dulu from KMNS and module one pst. Heheheee nice to meet you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi! Glad to know that. Kan, dulu ingat matriks ni study stress gila, hv nothing yg best. Tapi skang dah rindu balik. Ohh i see. Hehe, nice to meet you too, maryam😉

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Raya Medan

Salam and hye! Rindunya lahaii nak menulis. I mean menulis ap yg terlintas kat minda and bermain kat hati. Bukannya menulis yg nak kerah otak cari plot and insert the lively characters. Hmm. Act, i love to write. Mula berjinak dengan menulis novel in 2015. Dua tahun dah since masuk matriks tapi agak slow sebab satu bulan tu maybe buat 1-2 chap(s) je.Orng lain sibuk gi riadah, spend time ngan kwn, kita pula sibuk menaip. And one more thing, kita akan update novel through fon je. So, sometimes memang menguji kesabaranla kan, kalau terhilang ke terdelete ke. Sabar jela kanUntuk bulan ni, again cuti jap dari tulis novel. Sebab ilham tak menjengah lagi. Target hbis matriks akan hntr buku ke publisher tapi tak kesampaian memandangkan malas yang sampai dulu dari action. Hehe.Takpela, better late than never kan? Bulan ni kan bulan raya, so jomla kita nak cite pasal raya kita. Letak jap cite psal novel bagai tu semua.Actually, i hv no interest untk raya tahun ni. Idk why. Tapi memang expect ra…

Ujian

Assalamualaikum and hye!

As we know everyone in this life has their own struggles and dark sides. No one in this world, have no problems at all. So, I would like to share this story with you.


To be honest, benda ni agak membuka mata aku untuk melihat surrounding dengan lebih terbuka dan jelas. Think out of the box.

Satu hari, aku nampak kawan aku ni dia macam lonely and tak banyak cakap. Jadi aku pun try slow talk dengan dia, tanya dia kenapa?

Dia tanya aku,

"Kalau Allah tak bagi kau ujian kan, kau rasa Allah sayang kau tak? Yelah, Allah kan bagi ujian dekat orang yang tertentu je."

Aku macam pelik tau mula-mula dia tanya macam tu. Aku tanyalah dia apa yang dia fikir sampai macam tu sekali dia tanya.

Dia cakap, dulu Allah bagi dia ujian dalam hidup dia rasa berat sangat. Hampir setiap hari dia nangis, minta tolong dengan Allah. Dia sedih dengan apa yang dia lalui tapi at the same time dia rasa dekat dengan Allah.

Sekarang, bila dah takde ujian dia tak tahu kenapa dia rasa ko…

Condemn Confidently

A girl will look beautiful with a confident.Assalamualaikum and hye!Hari ni kita nak cakap pasal confident. Kita sebenarnya ada masalah confident tapi certain orang je boleh nampak. Yes, kita antara orang yang suka bercakap depan public, hv no probs on stage and tak kisah untuk suarakan pendapat.Dengar macam okay je kan, apa yang masalahnya. Masalahnya kita tak boleh bila orang label kita as benda yang kita tak suka. Sensitive, cepat sentap and easy take it something seriously. So, confident level akan menurun dan mood akan spoil.Pelik kan?Dua confident level yang berbeza. Berani untuk tonjolkan diri tapi tiada keyakinan untuk mendengar sebarang kutukan. Beza pula dengan kritikan, kita boleh hadap kalau orang tu cakap dengan baik tapi kalau nada sarkastik yang lebih kepada memperlekehkan, kita tak boleh. Sedih bila fikir diri sendiri keep thinking what other people said. Semua tu boleh buat kemurungan, nak menyendiri sebab salahkan diri sendiri walhal kita dah cuba buat yang terbaik.S…